Бинтове и раневи превръзки

Бинтове и раневи превръзки

По-голямата част от хирургичните рани, причинени от малки хирургически разрез и кюретаж се лекуват чрез първично зарастване. Това се случва, когато повърхностите на тъканите са в близост едни до други и когато ръбовете на раната са гладки. Лечението на тези рани става с помощта на шевове, скоби или с хирургично лепило. Този вид лечение е възможен, когато има много малка загуба на тъкан. Въпреки това, в някои случаи може да не е полезно да се затвори раната по този начин поради наличието на постоянен източник на инфекция и следователно раната може да изглежда, че е оставена отворена. Това се случва при вторичното зарастване на рани. Рани, чиито ръбовете не могат да се съберат заедно, се лекуват по този начин. В тези случаи раната се лекува от основата нагоре чрез използването на подходящи превръзки, които подкрепят заздравяването. Освен това в някои случаи, затворена хирургична рана може да бъде отворена умишлено, за да позволи изтичането на излишната течност или справянето с инфекцията и да се подпомогне управлението на всяка патология.

Основната цел на хирургическата превръзка е да се контролира всяко следоперативно кървене, да се абсорбира раневи ексудат, ако се очаква, да се облекчи болката и да се осигури защита за новообразуваната тъкан. За да се постигне оптимално излекуване, всички използвани материали трябва да гарантират за раната следните неща:
- да не е прекалено намокрена с ексудат
- да е достатъчно стерилна
- да не съдържа токсични химикали, частици или влакна от превръзката
- температура за заздравяване да е оптимална
- да има оптимална стойност на рН
- да включват плътна подложка от абсорбиращ материал, ако се очаква изтичане на течността (кръв или раневи ексудат) от мястото на разреза в непосредствена следоперативна фаза

Съвременните превръзки за рани подпомагат специфичния физиологичен процес във всеки етап от лечението, поддържат раната влажна, осигуряват защита срещу външни влияния и активно подпомагат оздравителния процес.

В категорията "Раневи превръзки" ще откриете изключително голямо разнообразие от видове превръзки, с различни приложения, размери и цветове, на много достъпни цени и от световно известни марки, подходящи за всякакви кожни наранявания или за превръзка на различни части от тялото.

Самозалепващи бинтове (Кобани) - когато става въпрос за лечение на неочаквани наранявания, има нужда от превръзка, осигуряваща силна подкрепа, така че раната да остане защитена от замърсявания и да заздравее. Многофункционални. Изработени от лек нетъкан материал, който осигурява високи нива на вентилация, позволявайки на въздуха да проникне до раната и да подпомогне процеса на възстановяване. С двойнозалепящ ефект, който се дължи на микро-структурираното им покритие и материята от креп. Полагат се много лесно и бързо. Само няколко завъртания на бинта са достатъчни, за да гарантирате здраво и дълготрайно фиксиране на превръзката. Бинтът не залепват за кожа, коса или открити рани, а сам за себе си, което не създава раздразнения и може лесно да се разлепи с ръка, спестявайки време в сравнение с класическите превръзки. Тънки и леки и същевременно устойчиви на разтягане и натиск. Водоустойчиви, но позволяващи преминаване на рентгенови лъчи. Не се плъзгат по кожата и не ограничават движенията. Защитават кожата, позволявайки й да диша. Хипоалергенни. Икономически изгодни - няколко намотки са достатъчни, за да създадете стабилна, равномерна превръзка. Предлагат се и варианти третирани със субстанция, която има неприятен вкус и по този начин възпрепятства животните да дъвчат, късат и премахват превръзката. Използват се най-често за фиксиране на гипс или като опора за превръзки след отстраняването му, за прикрепване на шини, раневи превръзки, сонди, катетри и интравенозни системи, като подлента за класически тейп, както и за поддържане на отслабнали мускули и сухожилия.  
Този тип бинтове често се ползват и от спортисти (футбулисти, волейболисти и др.), при нужда от стаблизираne на ставите при спортове, свързани с опасност от навяхване.

Тубуларен бандаж - много лесна за смяна превръзка, осигуряваща въздушен поток към раната за подпомагане на заздравяването й. Позволява персонализирано приспособяване за трудно превръзващи се зони (крайници, глава). Не е необходима допълнителна лента за фиксиране на превръзката. Силното, но комфортно налягане, което осигурява, спомага за по-лесното му приемане от пациентите. Не се разплита, когато се подреже или разкъса. Не запарва мястото, не ограничава движението и не осъществява компресия върху обработваната част на тялото. Идеални е за атравматични превръзки, в случай на алергия към залепващите вторични превръзки, при необходимост от честа смяна на превръзка и когато външната компресия върху зоната под превръзката е нежелателна.

Марли - могат да се използват не само като материал за превързване, но и за почистване и дезинфекциране на зоната около раната. Изработени са от хигроскопична марля, отговаряща на изискванията на европейския стандарти и подлежаща на стерилизация в болнични условия, след което последните могат да бъдат използвани и в хирургията.

Превръзки "Manuka" - ползването на меда като ранева превръзка отново се завърна в медицината, след векове на разнообразна употреба по целия свят. От повече от 2000 години той се използва като локален антимикробиален агент и превръзка. Съдържа ензима glucose oxidase, който пчелите добавят към нектара по време на събирането и съхранението му. Този ензим спомага за ниското ниво на освобождаване на водороден прекис (hidrogen peroxide) в присъствието на раневите ексудати, поддържайки по този начин клетъчната пролиферация и метаболизма чрез антиоксидантния ефект. Някои растителни източници осигуряват и допълнителни антимикробиални компоненти. Високото съдържание на захар (87 %) и ниското рН, създават висок осмотичен потенциал, даващ на меда отлични дебридман и противовъзпалителни свойства и помагат бързо да се намали миризмата на раната. Превръзката помага за поддържане на влажна среда, подпомагаща зарастването, като същевременно позволява преминаването на ексудата във вторичната превръзка.
Медът, получен от нектара на новозенландското дървото Manuka (Leptospermum scoparium) има уникални химични свойства. Понякога погрешно наричано Новозенландско Чаено дърво (New Zealand Tea Tree), дървото Manuka в действителност съдържа широка гама активни съединения и е с много по-висока антимикробиална активност от популярното Австралийско Чаено дърво (Australian Tea Tree), като в допълнение е по-малко дразнещо за кожата. Това е и ключът към превъзходните характеристики на KRUUSE Manuka като антимикробиална ранева превръзка. Годишният добив на мед от Manuka е ограничен, като предлагането му се контролира от малък брой производители в Нова Зенландия. Печалбите от продажбата му се връщат директно на племето Маори, което наблюдава това производство. Много от широко достъпните продукти използват смес от Manuka и от друг, по-беден на активни вещества мед, поради което са и по-малко ефективни. Антимикробиалната ефективност на меда от Manuka е класифицирана по специален стандарт, известен като Уникален Manuka Фактор (UMF), с оценки от 1 до 15. Колкото по-висок е този фактор, толкова по-добро е антимикробиалното действие. Минимумът UMF, който се изисква за да се гарантира задоволителен ефект в раневата среда е 10. KRUUSE Manuka Honey раневи превръзки имат UMF 15. При добива му пчелните пити се използват само по веднъж, а след прибиране медът се филтрира внимателно, облъчва и тества в лаборатория. Превръзките KRUUSE Manuka се получават при процес, при който става успешно импрегниране на активния мед вътре в самата превръзка. Това улеснява точното и лесно нанасяне, дори при ползването на хирургични ръкавици.
Предлагат се в три варианта - стерилни неабсорбиращи превръзки (Manuka ND), стерилни абсорбиращи превръзки (Manuca AD) и гел (Manuka G).
Препоръчват се за употреба при частични и плътни рани, гнойни рани и рани със струпеи, изискващи автолитичен дебридман, компресионни рани, изгаряния от първа и втора степен, диабетна язва на стъпалата, хирургични, травматични и контаминирани рани, рани с кухини, включително абсцеси, леки ожулвания, разкъсвания, малки порязвания, малки попарвания и повърхностни и частични дълбоки изгаряния. 

Hydrosorb gel - първична ранева превръзка, осигуряваща отлична хидратация на раната. Представлява стабилен прозрачен аморфен хидрогел, който не се разтича и се явява се част от подготовката на раната, осигуряваща качествено влажно зарастване. Съдържа 0,04% полихексанид за меко почистване и консервиране на раната. Размеква и хидратира некротичната тъкан и абсорбира ексудата. Намалява болката. Създава влажна среда в раната, подпомагаща оздравителния процес. Улеснява евакуирането на девитализираните тъкани и абсорбира ексудата. Подходящ е за приложение при повърхностни и дълбоки рани като декубитиси, улкуси, изгаряния до 2Б степен и рани от друг произход със слаба ексудация.

Абсорбираща Foam превръзка - много удобна и висококачествена абсорбираща превръзка, за първична или вторична обработка на раната и поддържане на влажна среда в раневото легло. Тази мека превръзка се вписва идеално в него като го защитава от замърсявания, бактериална контаминация и външно овлажняване и подпомага отделянето на ексудата. Редуцира болката. Не залепва към раната. Лесно се отделя и сменя. 

Различни раневи спрейове - с разнообразно приложение: за дезинфекция на рани, ухапвания, разкъсвания, копитни язви, при наличие на ексудация, сърбеж, екземи. Някои са илмообразуващи за покриване на повърхностни наранявания, охлузвания, малки рани и хирургически шевове и предпазването им от прах, мръсотия и други вредни въздействия на околната среда. Ускорява гранулацията, епителизацията и заздравянването при вялозарастващите рани. 

Показани са 1-24 от общо 46 артикул(а)
Продуктът е добавен към Любими
Продуктът е добавен за сравнение.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Политика за използване на бисквитки